Povezivanje tolerancije sa EU i NATO paktom pogrešno

Povezanost tolerancije i visokog životnog standarda nije ni najmanje kontraverzna. Uprkos tome, pojedini samoproklamovani LGBT advokati, poput Jasenka Selimovića, zanemaruju porast siromaštva na Balkanu kada komentarišu otopor prema Prajd paradama u Beogradu, ili kada prećutkuju odsustvo Prajd parada u Sarajevu ili Prištini.

Sem toga Selimović insistira na povezivanju LGBT pitanja sa prozapadnom orijentacijom Srbije u spoljnopolitičkom smislu. Izbor za ili protiv LGBT u tom slučaju se čini kao izbor između Evropske Unije i NATO pakta s jedne strane i Rusije s druge. Kako će većina građana Srbije, koji su između ostalog bili izloženi bombardovanju NATO pakta i razbijanju zemlje, rasuđivati pri takvom uokvirivanju LGBT pitanja nije posebno teško pogoditi.

A da ne govorimo o tome da se na ovaj način sva LGBT lica proglašavaju nesposobnim za razmišljanje kada se im se automatski pripisuje ona vrsta spoljnopolitičke prozapadne orijentacije koju zagovara Selimović. Zašto ne bi neki homoseksualac mogao biti protiv članstva u Evropskoj Uniji ili NATO paktu?

LGBT osobe treba posmatrati kao ljudska bića, a ne kao geopolitičke instrumente. Ako se zaista želi stovriti tolerancija onda treba pokazati malo manje uskogrudosti i malo više razumijevanja prema cjelokupnom stanovništvu u zemlji gdje se u Malim Oglasima može pročitati niz oglasa poput ovog: ” imam 22 godine prodajem bubreg ne pijem ne pušim zdrav sam cena 18000 eura”.

Spasoje Marjanović, Justicija Paks Veritas
Krister Kronlid, socijaldemokrata i LGBT aktivist

*Članak je objavljen u švedskom listu ”Aftonbladet” 1 oktobra 2013, i predstavlja repliku na raniji članak Jasenka Selimovića, državnog sekretara u ministarstvu za integracije vlade Švedske. Pisac članka je predložio naslov „Ne instrumentalizovati LGBT lica u geopolitičke svrhe“.

Donera till oss »