Öppet brev till Jasenko Selimovic

Jasenko,

En gång i tiden var du min förebild! Vi kommer från samma stad (Sarajevo) och vi har båda hamnat i Sverige, som då blev vårt nya hemland. Du hade en lysande karriär och blev årets Göteborgare 1999. Tänk vilken stolthet vi bosnier och gamla Sarajevobor kunde känna då! Du var ett livs levande bevis på att man visst kan lyckas i sitt nya hemland och du var en ledstjärna för många av oss. Fortfarande kommer jag ihåg intervjun som handlade om språket där du jämförde svenskan med serbokroatiskan, du tog Tolstojs Krig och fred som exempel på hur samma text kan väcka olika känslor beroende på vilket språk det är skrivet / översatt på. Och visst hade du rätt: det är inte samma känsla oavsett om det rör sig om texter av Leo Tolstoj, August Strindberg eller Ivo Andric.

Sedan sökte du dig in i politiken och genast visade sig en annan, mörkare sida av Jasenko. Efter att du blivit statssekreterare kunde du bara inte låta bli att svartmåla serber och allt som har något serbiskt i sitt namn. När man läser dina artiklar framstår serber (med undantag av vissa ”moraliskt högresta”) som ett barbariskt folk vars enda mål är att utrota bosnien-muslimer, vilket du alltid exemplifierar med samma återkommande exempel och som alltid mynnar ut i en hemsk period av Balkans historia.

Låt mig bara upplysa dig att under åren 1992 – 1995 krigade bosnier mot andra bosnier, och att det till slut var Daytonavtalet som satte punkt för det meningslösa dödandet. Eftersom du valde att inte delta i kriget på någondera sida, flydde du undan kriget och hamnade i Sverige (likt mig och många andra bosnier).

Av någon anledning (förmodligen för din egen vinning) valde du en sida i konflikten bosnier emellan, långt efter att konflikten var avslutad. För mig var detta en tydlig söndra- och härskateknik och du tappade all tilltro i mina ögon. Som sann pacifist blev jag besviken och kände avsky gentemot ditt sätt att agera. Då jag har svårt att acceptera att en statssekreterare i allmänhet och statssekreterare för integrationsfrågor i synnerhet, systematiskt förtalar en folkgrupp (inte minst för mina egna barns skull), valde jag att tillsammans med några liksinnade pacifister forma JPV, en ideel, obunden förening som ska kämpa för fred och värna alla människors lika värde, med utgångspunkt i erfarenheterna från inbördeskriget i Jugoslavien under 1990-talet.

Med detta sagt kan jag inte låta bli att kommentera din senaste replikJPVs artikel, där du bland annat skriver: ”På svenska debattsidor brukar man inte släppa fram revisionister som förnekar Förintelsen. Därför vet jag inte varför man släpper fram JPV. Ledande personer, i styrelsen och ”hangarounds”, har samlat folkmordsförnekande material…”

Koncentrations och förintelseläger Jasenovac – koncentrations och förintelseläger Auschwitz

Eftersom jag är en av de ledande personerna inom JPV måste jag upplysa dig Jasenko, att min farmor är en Förintelseöverlevare. En dag 1941 blev hon hämtad av ustasja (då 18 år gammal) bara för att hon var fel sorts ”bosnier”. De förde henne till statsfängelset där hon hölls i förvar och blev slagen för att hon skulle uppge var andra bosnier av fel sort höll hus. Sedan transporterades hon till Stara Gradiska för att därefter hamna i Jasenovac (båda ökända förintelseläger drivna av den naziallierade ustasjaregimen i det som då kallades för Oberoende staten Kroatien). Min farmor hade tur, hon slutade inte som tiotusentals andra eftersom hon var ung och Tyskland behövde arbetskraft. Så hon fraktades vidare och hamnade i Auschwitz – Birkenau. Där lyckades hon hålla sig vid liv ända tills Röda armén befriade lägret i januari 1945. Då trodde hon att hon äntligen skulle komma tillbaka till sitt älskade Sarajevo, men den resan skulle visa sig vara mycket svårare än vad hon kunnat ana. Först fick hon vänta i Sovjetkontrollerade områden på att kriget skulle ta slut, för att sedan inse att Sovjet inte hade för avsikt att omedelbart skicka överlevare till sina hemländer. Då fick hon mestadels till fots ta sig till västkontrollerade områden (eftersom de västallierade skickade alla befriade krigsfångar till sina hemländer), för att sedan hamna på ett tåg som tog henne tillbaka till Jugoslavien. Som ett ständigt ”minne” av sina krigsår fick hon bland annat deformerade fötter av alla de slag hon fått av Ustasja.

1992 när kriget bröt ut, drog jag från Sarajevo eftersom jag inte ville hamna i krig med mina vänner, grannar och kusiner. Eftersom min farmor då återigen blev ”fel” bosnier hämtades hon och hamnade i samma fängelse som 1941. Då hette det att hon skulle uppge var hennes sonson (dvs jag) fanns, eftersom ”någon” hade sett mig på posteringar utanför staden. Jag kan bara tänka mig vad hon fick återuppleva under de två dagar hon satt häktad. Farmor hade tur, hon lyckades ta sig ut från helvetet i november 1992. Hon pratade ogärna om sina upplevelser i förintelselägren. Men en sak påpekade hon gång på gång: att jag inte får syssla med politik, eftersom politik korrumperar.

Så Jasenko, nu gick du för långt när du kallar ättlingar till Förintelseöverlevare för Förintelseförnekare. Jag kan tåla mycket men nu får det vara nog!

 

Stanislav Simic, Justitia Pax Veritas
Stockholm den 4 december 2013

 

PS. Har du hört talas om Godwins lag? Den går ut på att alla diskussioner, oavsätt ämne, förr eller senare leder fram till liknelser som inbegriper Hitler, nazister eller anspelningar på dessa. När detta händer kommer all vidare diskussion att vara lönlös, och den som liknar sina åsiktsmotståndare vid nazister anses ha förlorat diskussionen!

Donera till oss »

 

Bakgrund:

JPVs artikel: Folkpartiets tilltag gynnar främlingsfientliga krafter publicerad på Aftonbladet debatt, den 29 november 2013

Edin Osmancevic replik: En utmaning att skipa rättvisa efter folkmord publicerad på Aftonbladet debatt, den 30 november 2013

Jonas Paulsson replik: Han tog ställning för Bosnien publicerad på Aftonbladet debatt, den 1 december 2013

Alen Musaefendic replik: Få hjältar kan ge Divjak en match publicerad på Aftonbladet debatt, den 2 december 2013

Jasenko Selimovic replik: Om kriget på Balkan finns bara en sanning, publicerad på Aftonbladet debatt, den 3 december 2013

JPV:s slutreplik i debatten: Falska påståenden i debatten om Balkan publicerad på Aftonbladet debatt, den 6 december 2013