Intervju med Drago Drangel, JPV:s vice ordförande

Intervju med Drago Drangel, vice ordförande för ideella föreningen Justitia Pax Veritas, med anledning av föreningens nominering av Jan Hagberg till Raoul Wallenbergpriset.

 
Naš list: På olika forum på nätet, sociala medier och inte minst i anslutning till debattartiklar om f.d. Jugoslavien har många uppmärksammat det något ovanliga, serbiskt-svenska namnet Drago Drangel. Kan du kort presentera dig för våra läsare?

– Jag jobbar som projektledare på ett stort svensk-tyskt företag och bor på Västkusten med min härliga familj. Är född i Sverige i mitten av 70-talet, som det framgår av mitt namn har jag två kulturer i bagaget. Och som förhoppningsvis framgår av mitt engagemang brinner jag för rättvisa och sanning.

Naš list: Du är alltså vice ordförande för Justitia Pax Veritas. Vad är det för en förening?

Drago Drangel

Drago Drangel

– JPV är en relativt ung – partipolitiskt, etniskt, nationellt och religiöst obunden – förening, men personerna som startat den har jobbat i nätverk tidigare och har känt varandra under en längre tid. Vi är en oberoende människorättsorganisation i ordens rätta bemärkelse.

Vårt främsta mål är att verka för yttrandefrihet och allsidig belysning av konflikterna och situationen i f.d. Jugoslavien, något som uteblivit i praktiken. Sanningen är som bekant det första offret i varje krig vilket blev särskilt tydligt i Jugoslavienkriget. Man kan konstatera att liknande mediala manipulationer har använts för att rättfärdiga krig mot vissa arabländer.

Naš list: Av JPV:s hemsida att döma har ni åstadkommit en hel del sedan föreningens bildades. Vad är det bästa som ni gjort hittills, enligt dig?

– Det bästa är att en sådan organisation som JPV överhuvudtaget finns, med tanke på den enorma utresning av oliktänkande och rådande åsiktsdiktatur när det gäller kriget i f.d. Jugoslavien. Vem minns idag Björn Eklund, Ordfronts f.d. redaktionschef som fick sluta både sin 20 år långa anställning på tidningen och sin journalistiska karriär – bara på grund av en intervju med Jugoslavienkännaren Diana Johnstone.

I ett så brutalt medieklimat har JPV stått upp mot påhopp, lögner och falska anklagelser där många andra som kunde agerat har duckat, inte orkat, inte kunnat eller inte velat göra något.

Naš list: Och när det gäller era konkreta aktioner?

– Bland annat skrev vi en mycket professionell JK-anmälan mot Radio1 när Gert Fylking hetsade mot serber…

Naš list: … som JK frikände.

Det bästa är att en sådan organisation som JPV överhuvudtaget finns, med tanke på den enorma utresning av oliktänkande och rådande åsiktsdiktatur när det gäller kriget i f.d. Jugoslavien.

– Förvisso fattade JK ett skandalöst beslut om att inte inleda en förundersökning men vi kan komma att begära en omprövning av beslutet, inte minst pga. en hel del nya domar om hets mot folkgrupp. Jag är också mycket stolt över vår seger mot Dagens Nyheter hos Pressens Opinionsnämnd (PON).

Förra sommaren skrev jag en debattartikel i DN där jag förordade dialog mellan meningsmotståndare i Jugoslavienkonflikten för att kunna uppnå en genuin försoning varpå statssekreteraren Jasenko Selimovic stämplade mig som ”folkmordförnekare” och jämställde mig med förintelseförnekare?! När DN vägrade ge mig utrymme att bemöta smutskastningen vidtog JPV juridiska åtgärder. Efter en lång process så vann vi i andra instans mot Sveriges största och mäktigaste tidning som tvingades betala 30 000 kr till PON. Det var en välbehövlig markering från PON:s sida, om att det finns gränser för retoriska övertramp, inte minst från en statssekreterares sida.

Naš list: Och nomineringen av Jan Hagberg till Raoul Wallenbergpriset?

– Jan Hagberg är en person som helhjärtat kämpar för rättvisa, fred och sanning i en tid då ord förlorar sin betydelse. Allting är relativt och underställt stormakternas geopolitik. Svart kan tolkas som vitt om storpolitiken kräver. I en sådan tid har Jan Hagberg modet att kalla saker för vad de är och vi tycker att detta behöver uppmärksammas. En annan sak som vi ville uppmärksamma är dubbla standarder när det gäller ”kampen mot rasism”. Som det framgår av vårt nomineringsbrev så står vissa av de mest högljudda ”antirasisterna” bakom – enligt deras egen mått – rasistiska utspel mot serberna. Det verkar finnas en politiskt korrekt rasism, den som Jan Hagberg kallar ”det fina minglets rasism”.

Naš list: Kommer Jan Hagberg att få Raoul Wallenbergpriset?

Jan Hagberg är en person som helhjärtat kämpar för rättvisa, fred och sanning i en tid då ord förlorar sin betydelse.

– Det får vi se den 27 augusti, då priset delas ut. Oavsett vem som får priset så är Jan den naturliga vinnaren, eftersom han arbetar i enorm motvind i sann Raoul Wallenberganda. Vi från vår sida har gjort allt för att sprida kunskap om honom, både i Sverige, på Balkan och i utlandet. Frågor som JPV driver är ytterst av global natur och då försöker vi också verka globalt. Tack vare våra översättare som sliter hårt har vi nu en hel del material på engelska och hittills har vårt arbete uppmärksammats av så inflytelserika portaler som Global Research.

Naš list: Vilka planer har JPV för framtiden?

– Just nu har vi några väldigt intressanta idéer som vi bollar fram och tillbaka. Men JPV:s resurser är begränsade så det gäller att vara realistisk för att kunna omsätta idéerna i praktiken. Å andra sidan har vi på sistone fått flera förfrågningar från privatpersoner som vill bidra med olika aktiviter. Dessutom har vi fått en del donationer från utomstående, vilket jag tolkar som ett kvitto på att vårt förtroendekapital hos allmänheten är stort. Detta är givetvis smickrande men också förpliktande. För nu har vi inget annat val än att upprätthålla en hög ambitionsnivå på verksamheten.

* Naš list är en tvåspråkig tidning som ges ut av Serbernas Riksförbund, Serbiska Ungdomsorganisationen samt Kvinnoorganisationen. Intervjun med Drago Drangel publicerades den 25 juni på organisationernas hemsida.

Donera till oss »