Dear Mark

Journalistiskt civilkurage i Sverige?

Sporrade av två internationella intellektuellas modiga exempel vänder sig föreningen Justitia Pax Veritas till våra journalister med fredskampanjen Dear Mark.

Den argentinske fredspristagaren Adolfo Pérez Esquivel skrev i dagarna ett öppet brev till president Barack Obama, även han en Nobelpristagare, i protest mot USA:s krigshets gentemot Syrien ”i namn av ’frihet’ och ’mänskliga rättigheter’”. I likhet med honom uppmanade även den unge journalisten Marko Milačić i ett öppet brev USA:s ambassadör i hans land Montenegro att sluta ”hjälpa” världen med bomber och krig.

Den hotfulla retoriken från representanter för världshistoriens mäktigaste krigsmakt gentemot Syrien riskerar att förvärra krisen i det landet och att försätta hela regionen i brand med oöverskådliga konsekvenser för världen.

Denna krigshets är möjlig eftersom en hel del journalister medverkar i den. Journalister som dagligen matar allmänheten med det falska budskapet att konflikter går att lösa med hot och bomber, som Orwell-aktigt kallas ”insatser”. Det finns t.o.m. de som är besvikna över att krigsanstiftarna i vart fall för ögonblicket lagt sina ”insatsplaner” åt sidan.

Vi vill trots detta hoppas och tro att majoriteten av journalistkåren utgörs av freds- och sanningsälskande människor som efter bästa förmåga genomför sitt svåra och ansvarsfulla samhällsuppdrag. Det är till sådana vi vänder oss nu.

Journalist, läs fredspristagarens och Din montenegrinska kollegas – som ju riskerar sitt liv i en notorisk lydstat till USA där regimkritiska journalister mördas! – öppna brev och låt Dig inspireras av deras ansvarstagande mod och integritet. Skriv till USA:s ambassadör i Sverige, Mr. Mark Brzezinski och påminn honom om att diplomatisk och fredlig lösning av internationella konflikter saknar civiliserade alternativ och att våldsanvändning utanför FN:s säkerhetsråds medgivande kan provocera fram ett tredje världskrig.

Journalist, visa civilkurage nu när det verkligen gäller. Skriv till Mark!

Donera till oss »