Толерантна Србија чини Европу сигурнијом

Прајд парада у Београду је више од ЛГБТ питања

За овај викенд је планирана Прајд парада у Београду, у Србији. Многи су с разлогом забринути. Раније параде су биле окружене протестима, противдемонстрацијама па чак и насиљем. Истовремено влада није уложила довољно напора да обезбиједи одржавање Прајда. Узимајући у обзир јаке хомофобичне вјетрове који дувају из Русије питање је да ли ће се парада одржати.

Ускраћивање основних људска права због сексуалне оријентације је, наравно, потпуно неприхватљиво. Српска власт мора гарантовати Прајд и побринути се да увреде и дискриминација ЛГБТ особа престану. Тешко је схватити да у 2013. години постоје земље у Европи гдје се овакве параде сматрају контроверзним. Али ја сам такође убијеђен да српски проблем није само актуелна парада него да ствари треба сагледати у широј перспективи.

Србија је по многим основама подијељена земља. Српски градови су релативно мање конзервативни, пружају већи отпор национаизму и показују већу пријемчивост према ЛГБТ питањима. У њима је равноправност идеал и постоји жудња за припадношћу Европи.

Екстремни национализам, конзервативни ставови Српске православне цркве, патријархат и отпор према Европској унији највише долазе до изражаја у сеоским срединама. Тамо се Русија види као узор, чезне се за минулим временима, и гаје се националистички снови.

Ударно питање је, каква ће бити земља Србија и који ће пут изабрати? До сада се та земља тетурала и оклијевала, као и влада. С једне стране влада је показала жељу да се придружи ЕУ и да се побрине о најгорим националистичким испадима. Мафија и ратни злочинци (често исте особе) су донекле приклијештени, а првобитно погоршање односа са сусједима на Балкану је заустављено. Али још много тога преостаје да се уради. Још увијек постоје ратни злочинци који нису изведени пред лице правде, још увијек Сребреница није призната као геноцид, још увијек је у Србији заступљена дискриминација, још увијек ЛГБТ особе немају иста права као остали.

Зато је битно подржати прозападно оријентисану Србију, баш сада више него икада прије. Морамо помоћи оним снагама унутар земље које покушавају преобразити Србију у једну модерну и толерантну земљу. Либерали (ЛДП, прим прев) заједно са још неколико политичких партија дају свијетли примјер својом борбом. Они храбри људи који су се борили против Милошевића настављају данас своју борбу за људска права, за права ЛГБТ особа и за једну отворену, мање конзервативну и националистичку земљу. Без наше помоћи тешко да могу успјети. Борба за права ЛГБТ особа је стога борба за нешто веће; за напредну и толерантну Србију.
Стабилност цијелог Балкана зависи од отворене и прозападне Србије. У интересу је и Балкана и ЕУ да се потпомогне пут Србије и осталих балканских земаља ка ЕУ. Балкан је мјешовит регион, са много мањина разасутих у разним земљама. Границе су зато биле веома битне. Са Србијом, Босном и другим балканским замљама у ЕУ, границе више неће одлучивати нечије животне могућности. Бакан и Европа ће моћи одахнути.

Али прије него што се то деси битно је да поручимо Србији да је поштовање људских права услов. Прајд фестивал је зато лакмус папир. Подршком ЛГБТ особама потпомажемо напредне снаге да успоставе поштовање људских права и створе прозападнију, мање конзервативну и толерантнију земљу. Борба за ЛГБТ права у Србији је стога један од наших заједничких европских изазова.

Јасенко Селимовић

Члан Народне Партије Либерала и државни секретар за интеграције у влади Шведске. Бивши режисер.

Објављено у листу „Афтонбладет“ 25. септембра 2013. године.

Donera till oss »