Повезивање толеранције са ЕУ и НАТО пактом погрешно

Повезаност толеранције и високог животног стандарда није ни најмање контраверзна. Упркос томе, поједини самопрокламовани ЛГБТ адвокати, попут Јасенка Селимовића, занемарују пораст сиромаштва на Балкану када коментаришу отопор према Прајд парадама у Београду, или када прећуткују одсуство Прајд парада у Сарајеву или Приштини.

Сем тога Селимовић инсистира на повезивању ЛГБТ питања са прозападном оријентацијом Србије у спољнополитичком смислу. Избор за или против ЛГБТ у том случају се чини као избор између Европске Уније и НАТО пакта с једне стране и Русије с друге. Како ће већина грађана Србије, који су између осталог били изложени бомбардовању НАТО пакта и разбијању земље, расуђивати при таквом уоквиривању ЛГБТ питања није посебно тешко погодити.

А да не говоримо о томе да се на овај начин сва ЛГБТ лица проглашавају неспособним за размишљање када се им се аутоматски приписује она врста спољнополитичке прозападне оријентације коју заговара Селимовић. Зашто не би неки хомосексуалац могао бити против чланства у Европској Унији или НАТО пакту?

ЛГБТ особе треба посматрати као људска бића, а не као геополитичке инструменте. Ако се заиста жели стоврити толеранција онда треба показати мало мање ускогрудости и мало више разумијевања према цјелокупном становништву у земљи гдје се у Малим Огласима може прочитати низ огласа попут овог: ” имам 22 године продајем бубрег не пијем не пушим здрав сам цена 18000 еура”.

Спасоје Марјановић, Јустиција Пакс Веритас

Кристер Кронлид, социјалдемократа и ЛГБТ активист

*Чланак је објављен у шведском листу „Афтонбладет“ 1 октобра 2013. године, и представља реплику на ранији чланак Јасенка Селимовића, државног секретара у министарству за интеграције владе Шведске. Писац чланка је предложио наслов „Не инструментализовати ЛГБТ лица у геополитичке сврхе“.

Donera till oss »